Groeien? Kies de juiste strategie!

Ben jij altijd opzoek naar nieuwe ingangen of ideeën om in je bedrijf te integreren? Dat is zeker een goede eigenschap, maar let wel op dat je niet tien verschillende strategieën en theorieën gaat lezen en vervolgens toepassen. In iedere strategie zit wel een onderdeel wat je wil gaan uitvoeren. Voor je het weet loopt alles door elkaar en luister je niet meer naar je eigen intuïtie omdat je in je hoofd zit met allerlei theorieën. Deze ruis zorgt niet alleen voor onrust bij jou en je team maar ook bij je klanten.

Blijf dicht bij jezelf en de realiteit!

Toen ik (Jeffrey) klaar was met mijn stage, op 21-jarige leeftijd, kreeg ik een boek over de strategie van Coca Cola. Op dat moment begon ik ook met Kultivate en dit boek heeft mij ontzettend geïnspireerd en geleerd groot te denken. Ik wilde net als Coca Cola de wereld veroveren met mijn modemerk. Ik had op dat moment besloten om meer boeken te lezen van grote merken. Mijn bijbel werd uiteindelijk het boek over strategie dat ze gebruiken op Harvard. Ik heb er iedere dag uitgelezen. Deze boeken waren dé sleutel tot succes, dacht ik. Zelf had ik  nog geen enkele ervaring als ondernemer, dus ik dacht ik luister gewoon naar de meest succesvolle ondernemers en dan weet ik wel wat ik moet doen. Het ging zelfs zover dat ik op vakantie met vrienden liever in de strategie boeken dook dan dat ik met een biertje aan het zwembad zat.

Ik heb alle boeken gelezen over succesvolle multinationals en hoe scale-ups de markt disrupten met hun toffe cultuur, hightech vergaderritmes en grote marketingbudgetten. Ik dacht alleen maar; dat wil ik ook! Ik zat volledig in dromenland, droomde groot, dacht groot, maar wat was de werkelijkheid? Ik was ver weg van de realiteit en vergat om met mijn collega’s te pionieren en een fundering te bouwen voor mijn bedrijf.

Geen strategie boeken meer lezen?

Is het dan echt niet goed om deze boeken te lezen als je een kleinere onderneming heb? Zeker wel! Het kan je inspireren om groter te denken. Maar pas op dat je beeld niet vertroebelt, het opzetten van een bedrijf; daar zijn geen short-cuts in.

Andere ondernemers lopen hier ook tegenaan en daarom wil ik dit graag vertellen. Wanneer een kennismaking gepland staat met een ondernemer komt precies naar voren wat ze willen bereiken. Ze hebben veel ideeën over hoe ze daar willen komen, maar vaak blijkt dat ze een paar stappen over het hoofd hebben gezien om daar te komen. Dus begin altijd met een sterke fundering en bouw vanaf daar verder aan je doelen. Hiermee heb je de meeste kans op structurele groei!

Hoe kies je de juiste strategie?

Stap 1: steek de koppen bij elkaar

Plan een moment met het hele team en schrijf een aantal oorzaken op waardoor groei nu wordt tegengehouden. Dit zijn je bottlenecks. Vervolgens bepaal je welke bottlenecks de meeste groei tegenhouden én die je wilt aanpakken. Met deze bottlenecks houdt je rekening bij het bepalen van de groeistrategie.

Voor Kultivate en Catwalk Junkie was een bottleneck dat de artwork op de kleding voor een te kleine doelgroep ontworpen was. Een deel van de mensen die bij onze klanten in de winkel kwamen vonden ze te uitgesproken. Dit hebben we direct aangepakt in de volgende collecties. Doordat we rustigere artworks maakten, werd de groep die de merken wilde dragen ook groter. Uiteraard zijn we wel blijven ontwerpen vanuit onze eigen design values, want die moet je natuurlijk niet uit het oog verliezen!

Stap 2: bekijk alle kansen voor de onderneming

Het volgende wat je gaat doen is beschrijven welke kansen er zijn om te groeien en dit kun je nog heel breed pakken. Ga los, bedenk welke kansen er zijn ten opzichte van de concurrenten, wat kunnen jullie anders of beter doen? Kies uiteindelijk voor de kansen die het dichtste bij de huidige situatie liggen én die zorgen voor een onderscheidende positie in de markt. Zo ga je impact maken! Met deze kansen houdt je rekening bij het bepalen van de groeistrategie.

Bij Kultivate en Catwalk Junkie hebben we uiteindelijk besloten om maandelijks een nieuwe collectie uit te leveren. Andere grote merken als H&M en ZARA deden dit al. In ons marktsegement gebeurde dit maar 4 keer per jaar. Wij zagen het juist als een kans om steeds in the picture te blijven bij de doelgroep. We kunnen elke maand iets nieuws laten zien. Het werkte! Natuurlijk bracht het ook meer kosten met zich mee, maar uiteindelijk ook veel meer omzet. Dit is een van de redenen dat we hard zijn gegroeid.

Stap 3: zorg voor een helikopterview

Om dit groeiproces goed te organiseren is het belangrijk om iemand als helikopterview te betrekken in het proces. Een voorwaarde hiervoor is dat deze persoon kritisch meekijkt naar de invulling. En laat dat nou precies zijn wat ik met Groeiplan super tof vindt om te doen!

Groeiplan als jouw strategie

Wil jij een groeiproces ingaan en heb je een coach en helikopterview nodig? Groeiplan geeft je een heldere strategie, een actieplan op één pagina, software die op ieder moment bij te werken is en we blijven je een jaar lang ondersteunen in de uitvoering van het plan.

Kies je ervoor om een Groeiplan te laten maken? Dan brengen we eerste de huidige situatie in kaart. Samen bepalen we het ‘droomdoel’ en knippen dit doel in jaardoelen. Wanneer het jaardoel is bepaald kunnen we hier strategieën aan koppelen en per strategie komen hier weer actiepunten uit. Zo wordt jouw groeiproces overzichtelijk en behapbaar.

Met Groeiplan kun jij gezond groeien! Zullen we kennismaken?

Terug naar blogs Terug naar blogs